Info för vårdnadshavare/elev


Att tänka på inför utredningen

Logopediska utredningar kan vara koncentrations- och energikrävande. Det är därför viktigt att man försöker sova ordentligt natten innan och att man har ätit frukost/lunch när man kommer.

Utredningen

En utredning brukar delas upp på 2–3 besök med samtal, testning och återkoppling. Vid första besöket ses vi på mottagningen och börjar med att prata en stund. Efter det börjar logoped och elev genomföra test.

Vi brukar jobba ungefär 45 minuter, sedan tar vi en paus. Då kan det vara bra att ta en promenad och/eller äta och dricka något. Sedan jobbar vi cirka 45 minuter till. Därefter är vi klara för dagen och ni får åka hem. Vid nästa besök börjar vi med testningen direkt och arbetar max två arbetspass à 45 minuter.

Alla personer är olika och därför kan utredningen och antal besök variera. Ibland kan återkoppling ske i direkt anslutning till avslutad testning men ibland kan återkopplingen behöva ske vid ett separat tillfälle och med personal från skolan närvarande. Vid vissa tillfällen orkar och vill man göra hela utredningen vid ett besök. Vi kommer tillsammans överens om vad som passar er bäst. Vid behov närvarar tolk vid utredningen här.

Efter testningen

Ett skriftligt utlåtande med rekommendationer skrivs av logopeden och skickas hem till er samt till inremitterande skola.